Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Vial 2010, Weissburgu​nder Pinot Bianco Sudtirol/A​lto Adige D.O.P, Kellerei Kaltern

Vial


Περιοχή: Caldaro, Sudtirol/Alto Adige D.O.P. (Νότιο Τυρόλο) Βόρειος Ιταλία
Ποικιλία: Weissburgunder/Pinot Bianco
Ο συνεταιρισμός Kellerei Kaltern αποτελείτε σήμερα από 440 μέλη, που καλλιεργούν γύρω στα 300 εκτάρια αμπελώνων, με ετήσια παραγωγή κοντά στο 1.800.000 φιάλες κρασί.
Τα σταφύλια Pinot Bianco για το συγκεκριμένο κρασί προέρχονται από έναν μοναδικό αμπελώνα που ονομάζεται «Vial» και βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Kaltern και St. Nikolas, σε μια ανατολικής έκθεση πλαγιά υψομέτρου 550 μέτρων, σε καλά στραγγιζόμενα αργιλώδη εδάφη, με σύσταση από χαλίκια και κιμωλία. Η μέση ηλικία των φυτών κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 ετών, ενώ το αλπικό κλίμα μετριάζεται τόσο από την παρουσία της γειτονικής λίμνης, όσο και από τις Μεσογειακές επιδράσεις από τον νότο και από τα δροσερά ρεύματα που κατεβαίνουν από τα βουνά της οροσειράς Medola, συνθήκες που προσφέρουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την παραγωγή σταφυλιών που θα δώσουν κομψούς φρουτώδεις οίνους. Ακολουθείτε η κλασσική λευκή οινοποίηση, με 6 μήνες ωρίμανση του κρασιού στις λεπτές οινολάσπες του (battonage) και με το 10% του συνόλου να έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια, για περισσότερη πολυπλοκότητα.
Λεμονί μέτριο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Μύτη μέτριας αρωματικής έντασης, με χαρακτηριστικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων (άγουρα αχλάδια, μήλα golden delicious), τα οποία σταδιακά εξελίσσονται σε αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα (άγουρο ροδάκινο), μαζί με τροπικά φρούτα (μπανάνα, άγουρο ακτινίδιο), ξύσμα εσπεριδοειδούς (λεμόνι, λάϊμ, κίτρο) και βοτανικά αρώματα (βασιλικός), ενώ ακολουθούν ανθικά αρώματα λευκών λουλουδιών (γιασεμί), μαζί με νότες από άνθη πορτοκαλιάς (έντονα), νύξεις χαμομηλιού και τελείωμα με υπόνοιες πυριτόλιθου (ορυκτότητα). Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα προς υψηλή, σε ισορροπία με το γεμάτο λιπαρό σώμα του κρασιού και χαρακτηριστικά αρώματα που παραπέμπουν σε λευκόσαρκα (μήλο, αχλάδι) και πυρηνόκαρπα (άγουρο ροδάκινο) φρούτα μαζί με εσπεριδοειδή (ξύσμα πορτοκαλιού και λάϊμ), τροπικά φρούτα (ανανάς) σε συνδυασμό με φυτικά αρώματα ξηρών καρπών (φουντούκι & αμύγδαλα) και το χαρακτηριστικό τελείωμα πυριτόλιθου (ορυκτότητα) που συναντήσαμε και στην μύτη. Η επίγευση του είναι μακράς διάρκειας. Ένα εξαιρετικά «φρέσκο» λευκό, με εξαιρετικά τραγανή οξύτητα, παρόλο τα 3 χρόνια που πέρασαν από την παραγωγή του, θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη του τα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Συνόδευσε Quiche Lorraine με σπανάκι, φιλέτο γαλοπούλας και ανθότυρο. Αλκοόλ: 14%vol.
Τιμή: 18,00 ευρώ (στην αγορά της Ιταλίας)
Βαθμολογία: 18-20 (90/100)

Greek Wine World

r