Τα αμπέλια που παράγουν τα διάσημα ΠΟΠ Barolo και Barbaresco, στο Piedmont της Ιταλίας μπήκαν πρόσφατα στον κατάλογο της Ουνέσκο, με τα 100 περίπου Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
H αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, συνεδρίασε πριν λίγες μέρες στη Ντόχα και αποφάσισε να προσθέσει τις περιοχές του Piedmont, Langhe-Roeroκαι Monferrato στην εκλεκτή ομάδα των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στη λίστα μπήκαν οι πόλεις Barolo, Castiglione Falletto Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello και Serralunga d’Alba καθώς επίσης και οι πόλεις Barbaresco και Neive στην Π.Ο.Π. του Barbaresco.
Aπό τα 1007 μνημεία και παραδόσεις της λίστας, ως τώρα με το κρασί σχετίζονταν μόνο η περιοχή Saint Emilionτου Μπορντώ και η παράδοση της γεωργιανής οινοποίησης κρασιού. «Ήταν καιρός να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωνει ο David Berry Green, ιταλός έμπορος κρασιού, που ζει στο Piedmont και συνεχίζει: «Το Langhe είναι η τελευταία ανεξερεύνητη οινοποιητική περιοχή στο κόσμο!
Το σημαντικότερο είναι ότι μια τέτοια διάκριση, θα ενθαρρύνει τους οινοποιούς να προσέξουν περισσότερο το περιβάλλον γύρω τους, πείθοντας τους να υιοθετήσουν οινοποιητικές πρακτικές περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η παύση εκτεταμένης χρήσης ζιζανιοκτόνων θα ήταν μια καλή αρχή.» Ακόμα, ο Pietro Ratti, πρόεδρος της τοπικής ένωσης για το Barolo και το Barbaresco δήλωσε: «Η συγκεκριμένη διάκριση ήταν μια δικαίωση για τους ντόπιους οινοποιούς, οι οποίοι προστατεύουν χρόνια τώρα το περιβάλλον της περιοχής και σέβονται τις παραδόσεις της.»
Στην αίτηση της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη του Piedmont αναφέρεται: «Στο σημαντικό αυτόν αμπελώνα έχουν βρεθεί αμπέλια στην περιοχή από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Μάλιστα, το Piedmont ήταν μια από τις πιο σημαντικές οινοποιητικές περιοχές στην Ιταλία, κατά την διάρκεια της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.
Ανάλογες αποφάσεις για ένταξη στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναμένονται και για τις περιοχές Champagne και Βουργουνδία, οι οποίες προτάθηκαν πρόσφατα από την Γαλλική Κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα δημοσιευθεί το 2015.